بلوک عصب سلیاک تحت هدایت دقیق تصویربرداری، درد یک احساس ناخوشایند است درد از شایعترین نشانههای بیماری است که به فرد آگاهی میدهد که در قسمتی از بدنش اختلالی به وجود آمده است. شبکه عصبی سلیاک محلی است که در آن اعصاب اسپلانکنیک با هم ارتباط برقرار میکنند. این شبکه در بخش قدامی آئورت و رو به پهلو قرار گرفته است.
بلوک عصب سلیاک
بلوک عصب اسپلانکنیک (احشایی) روشی کارآمد در رفع دردهای مزمن ناحیه بالای شکم میباشد که غالباً در اثر سرطان یا التهاب پانکراس بروز مییابد. اعصاب اسپلانکنیک در دو طرف ستون فقرات قرار گرفتهاند و به سه دسته سینهای، کمری و لگنی تقسیم میشوند.
این اعصاب، پیام درد را از اندامهای شکمی به مغز منتقل میکنند. اعصاب اسپلانکنیک سینهای، کمری و لگنی در گانگلیونهای سیلیاک، به یکدیگر سیناپس میدهند.
روشی برای درمان بلوک عصب سلیاک
بلوک کردن شبکه سیلیاک به عنوان روشی برای تشخیص اینکه دردهای پهلو، پشت صفاق و یا بالای شکم بیمار از طریق این شبکه عصبی انتقال مییابد یا خیر به کار میرود. همچنین بلوک این شبکه از طریق تزریق مواد بیحسی موضعی، تحت
C.T. Fluoroscopy Guided برای کاهش دردهای ثانویه التهاب پانکراس نیز استفاده میشود. به علاوه، این روش برای کاهش درد ناشی از بستن شریانهای کبدی در درمان سرطان( TACE ) کاربرد دارد. دردهای شکمی که ناشی از مشکلات عروق شکمی هستند نیز از طریق این روش قابل تسکین میباشند.
هدف از بلوک عصب سلیاک
هدف از انجام این روش بمنظور کنترل دردهای شکمی ( مانند پانکراتیت، بدخیمی های شکم ) در بیمارانی است که به داروهای مسکن پاسخ نمی دهند.
مراحل انجام بلوک عصب سلیاک
- پس از انجام مراحل پذیرش و تشکیل پرونده، معاینات اولیه بعمل خواهد آمد.
- مراقبت لازم از نظر اندازه گیری فشار خون، ضربان قلب، پالس اکسیمتری در طول این روش بعمل میآید.
- بیمار تحت هدایت C.T. Fluoroscopy Guided ابتدا ناحیه مربوطه استریل شده و بوسیله داروهای بیحس کننده، بیحس میشود. مدت زمان انجام این روش حدود 15 دقیقه میباشد.
پس از بلوک عصب سلیاک
- پس از پایان بلوک شبکه سلیاک بیمار به ریکاوری منتقل میشود.
- مراقبت لازم از نظر اندازه گیری فشار خون و ضربان قلب تا 30 دقیقه در ریکاوری تحت نظر بعمل میآمد.
- در صورت نیاز به تکرار بلوک زمان جلسه آینده در هنگام ترخیص به بیمار اطلاع داده خواهد شد.
راهنمایی و نکات لازم بعد از ترخیص
- مصرف معمول داروهای مسکن در منزل
- امکان مصرف مواد خوراکی از یک ساعت بعد
- عدم رانندگی تا روز بعد
- عدم انجام فعالیت بدنی شدید تا 24 ساعت
- عدم تغییر وضعیت ناگهانی ار خوابیدن به نشستن یا به ایستادن تا 24 ساعت بعد
عوارض کوتاه مدت بلوک عصب سلیاک
- خواب رفتن انگشتان
- افزایش قند خون در بیماران دیابتی
- بروز درد خفیف در محل تزریق
- سرگیجه به هنگام ایستادن
- در صورت بروز هر یک از عوارض زیر بامرکز تصویربرداری تهران تماس گرفته شود:
- تب بالاتر از 38 درجه
- قرمزی، تورم، یا خروج مایع چرکی از محل تزریق
- سر درد شدید
- خونریزی از محل تزریق
دکتر حسین قناعتی، متخصص رادیولوژی با سابقه طولانی در زمینه تصویربرداری پزشکی، یکی از پزشکان برجسته در این حوزه به شمار میآیند. ایشان با بهرهگیری از دانش و تجربهی گسترده خود، خدمات تشخیصی دقیقی را به بیماران ارائه میدهند. دکتر قناعتی علاوه بر فعالیت بالینی، به پژوهش و آموزش در زمینه رادیولوژی نیز مشغول هستند و مقالات و ترجمههای متعددی در این زمینه به چاپ رساندهاند.