آمبولیزاسیون فیبروم رحمی آمبولیزاسیون شریانهای فیبروم رحمی تکنیکی ایمن و با کیفیت بسیار مناسب به عنوان روشی برای درمان تومور فیبروم رحمی پذیرفته شده است.
مزایای آمبولیزاسیون فیبروم رحمی
- نداشتن عوارض جانبی دارویی که میتواند در درمانهای مدیکال فیبروم وجود داشته باشد.
- اجتناب از ترومای فیزیکی ناشی از جراحی
- درمان با کفایت فیبروم در اکثر موارد
- بازگشت به فعالیت عادی حداکثر پس از 48 ساعت در اکثر موارد
علائم آمبولیزاسیون فیبروم رحم یچیست؟
فیبروم رحمی معمولاً بدون علامت است. اما میتواند موجب درد لگنی، افزایش خونریزی واژینال، نازایی، یبوست، urinary frequency و کمر درد شود.
در اکثر کشورها 50% از موارد هیسترکتومی ابدومینال به علت فیبروم علامتدار است.
آمبولیزاسیون شریان رحمی میتواند به عنوان روش آلترناتیو باشد. کاهش عملکرد جنسی، دپرسیون و افزایش انسیدانس بیماریهای قلبی عروقی به دنبال هیسترکتومی مشاهده شده است. روشهای جراحی با حفظ رحم نیز وجود دارد که شمال مایومکتومی، مایولایسیس از طریق هیستروسکوپ و اندومتریال ablation است.
انتخاب بیمار آمبولیزاسیون فیبروم رحمی
بیماران ایده آل برای آمبولیزاسیون شریانهای رحمی بیمارانی هستند که ثانوی به فیبروم دچار علامت شده و نمیخواهند هیسترکتومی شوند.
برای خانمهایی که بخواهند باردار شوند درمان کلاسیک مایومکتومی است. اثر آمبولیزاسیون شریانهای رحمی برای کاهش میزان سقط به علت وجود فیبروم یا ایجادد نازایی مورد بررسی است ولی تحقیقات اولیه نشانگر آن است که موارد حاملگی نرمال در بیمارانی که سابقه سقط داشتهاند پس از آمبولیزاسیون شریان رحمی مشاهده شده است.
تکنیک کار آمبولیزاسیون فیبروم رحمی
با استفاده از کاتترهای کبرای ظریف شریان رحمی به صورت سوپرسلکتیو کاتتریزه شده و ذرات PVA به داخل بستر عروقی فیبروم مذکور تزریق میگردد. با توجه به دیامتر عروق تغذیه کننده فیبروم که در مقایسه با عروق بستر میومتر نرمال دیامتر بسیار بیشتری دارند، ذرات PVA بستر عروقی فیبروم را مسدود کرده به بستر عروقی نرمال رحم صدمهای نمیزنند و به این ترتیب با ایجاد ایسکمی موجب آتروفی کانونهای فیبروماتوز میشوند.
دکتر حسین قناعتی، متخصص رادیولوژی با سابقه طولانی در زمینه تصویربرداری پزشکی، یکی از پزشکان برجسته در این حوزه به شمار میآیند. ایشان با بهرهگیری از دانش و تجربهی گسترده خود، خدمات تشخیصی دقیقی را به بیماران ارائه میدهند. دکتر قناعتی علاوه بر فعالیت بالینی، به پژوهش و آموزش در زمینه رادیولوژی نیز مشغول هستند و مقالات و ترجمههای متعددی در این زمینه به چاپ رساندهاند.